Vi människor har en förmåga att prioritera ner oss själva när vi har lite för mycket på vår agenda. Vi hoppar över promenaden och tar bilen för det går snabbare. Vi hoppar över träningen. Vi skippar fikat med kollegorna för vi behöver jobba undan. Vi köper hämtmat så spar vi tid och ork kring matlagningen. Vi sover lite längre på morgonen i stället för att gå morgonrundan. Fritt fram att fylla på alla ”genvägar” vi tar för att ”spara tid och energi”.

Det vore bättre vi gjorde precis tvärtom. ”Nu har jag mycket om och kring mig – hur skapar jag extra energi, upprätthåller den jag har och fyller på vart eftersom?”

Vi är byggda för att stressa, det är inte det stora problemet, utan att vi generellt är så dåliga på återhämtning. Pauser är viktiga, både korta enminutare och längre i form av semester och allt däremellan. Att inte hela tiden fylla på med krävande aktiviteter utan också vara ensamma med oss själva. Olika länge och på olika sätt. Andas. Finnas.

Det är dessutom inte bara ok utan viktigt att ta hand om sig själv. Att inse att man är viktig själv, att man själv är det redskap man behöver för att leva och verka. Att man faktiskt därför också ska ta hand om redskapet – andligt, mentalt, emotionellt och fysiskt.

Att gå åt sidan och ta tre djupa andetag kan vara enklaste återhämtningen, som faktiskt inte kräver så mycket annat än att få stopp på sig själv men som ger mycket. Att prioritera promenaden i naturen på 20 minuter för att den ger så mycket syre, energi och grundning att resten går både fortare och lättare. Att gå ifrån och fika med kollegorna en kvart för att hjärnan behöver släppa taget lite och relationer är betydelsefulla. Att laga ordentlig mat med mycket näring för att det ger mer energi att orka med och ger en piggare hjärna. Att stänga av mobiler minst en timme innan sänggåendet för att somna lättare och sova bättre. Att välja vad man läser på sociala medier och att välja bort, för att själv hantera sin sinnesfrid. Fritt fram att fylla på med egna bra strategier.

Ladda innan för att vara redo att ta sig an dagen och livet. Upprätthåll genom att lägga krut på det och dem som betyder något. Återhämta genom att vila och fylla på.

 

Från vad laddar du din energi och hur upprätthåller du den och fyller på den?

 

 

Foto: Margareta Carlsson, Solberga station AB.